Recept: Masopustní koblihy s fíkovým džemem

Tradice smažení koblih je spojena s obdobím masopustu. Vždyť v této době probíhaly zabijačky a bylo hodně sádla, ve kterém se smažily. Koblihy s fíkovým džemem jsou naprosto vynikající!
Suroviny:
· vlažné mléko 125 ml
· čerstvé droždí 20 g
· cukr 40 g
· mouka pšeničná hladká 280 g
· sůl 1 špetka
· máslo 60 g
· rum 2 polévkové lžíce
· žloutek 4 ks
· zakysaná smetana 2 čajové lžičky
· fíkový džem
· olej a sádlo na smažení (1:1)
Ve třech čtvrtinách mléka rozpusťte droždí, přidejte lžíci cukru a hrst mouky, nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé mléko, cukr, sůl, máslo, rum, žloutky, zakysanou smetanu a mouku. Vše důkladně promíchejte a těsto nechte asi 45 minut kynout.
Na pracovní plochu si posypte moukou a těsto rozválejte tak, aby byla vrstva vysoká asi centimetr. Použijte sklenici k označení kruhů. Do středu kruhu dejte lžičku fíkového džemu. Vykrájejte zbylá kolečka a zakryjte jimi kolečka s džemem. Vezměte si menší sklenici a znovu je nařízněte, aby se okraje dobře spojily. Kolečka otočte, přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto 15–30 minut kynout.
Do hlubokého hrnce nalijte dostatek oleje, rozpusťte sádlo a koblihy smažte 3 minuty pod pokličkou, poté poklici sejměte, koblihy otočte a smažte další 3 minuty z druhé strany bez pokličky. Smažte koblihy tak, aby kolem nich bylo dostatek volného místa a vzájemně se nedotýkaly. Vyjměte koblihy a položte na papírovou utěrku, aby absorbovala přebytečný olej. Posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!