Fíky: zajímavá fakta, zdravotní přínosy a kontraindikace

Fíky nejsou bobule, ovoce ani zelenina. Správně se tomu říká sdružené plodenství. Vzniká, když se květy fíků opylují a mění se ve šťavnaté jedlé plody. K opylení dochází pomocí opylujícího hmyzu – fíkových vos. Ti se zase bez fíků nemohou rozmnožovat. K páření vosy dochází pouze uvnitř samčího květenství. Samci nemají křídla. Jejich hlavním úkolem je oplodnění a příprava přechodu samici do vnějšího světa. Poté pokryta pylem oplodněná samice vyleze ven a přenese pyl na samičí rostliny.
Podle některých zdrojů se fíky pěstují již více než 5 tisíc let. Za její domovinu je považována Kárie – historická země v jihozápadní Malé Asii (oblast současných tureckých měst Muğla, Aydın a Denizli), odkud se rostlina rozšířila do středomořských zemí. Ve starověkém Řecku byly fíky považovány za symbol plodnosti a lásky a v sušené formě byly součástí jídelníčku celé populace. Ve starém Římě byly fíky nazývány darem boha vína a plodnosti Dionýsa. Podle Bible používali Adam a Eva fíkové listy, aby zakryli svou nahotu. Fíky jsou také zmíněny v Novém zákoně: jedno z podobenství o Ježíši Kristu se nazývá Podobenství o neplodném fíkovníku.
Fíky jsou bohaté na vitamíny a minerály, obsahují draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo a měď. Sušené fíky jsou navíc v obsahu draslíku lepší než ořechy a obsahují více železa než jablka, proto se doporučují lidem s anémií. Fíky mají antipyretické a protizánětlivé vlastnosti, proto se doporučují při nachlazení a jiných onemocněních dýchacích cest. Plody fíkovníku jsou bohaté na vlákninu a mohou vás zbavit hladu na dlouhou dobu. Fíky mohou pomoci při kocovině, zmírňují její nepříjemné příznaky – nevolnost, celkovou slabost a bolest hlavy. Jsou užitečné pro ženy během menstruace s bolestivými křečemi a během těhotenství dobře nasycují tělo draslíkem a vápníkem.
Fíky mohou zlepšit zdraví cév a srdce. Pomáhají snižovat krevní tlak a díky enzymu ficin pomáhají řešit krevní sraženiny a dokážou normalizovat tep.
Fíky jsou obzvláště bohaté na měď a vitamín B6. Proto přináší mnoho potenciálních výhod pro tělo: zlepšují trávení a snižují zácpu.
Fíky mohou pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi. Studie zjistila, že pití čaje z fíkových listů snižuje potřebu inzulínu u diabetických pacientů.
Ale pozor, samotné fíky (zvláště ty sušené) naopak obsahují hodně cukru a krátkodobě mohou zvýšit hladinu cukru v krvi.
Měli byste také pamatovat, že fíky jsou bohaté na vitamín K, který může snížit účinnost léků na ředění krve.
Fíkovníky navíc obsahují přírodní latex, na který mohou být někteří lidé alergičtí.